Manufacture Indicator Paper for BSL or Small Bungur Extract (Lagerstroemia Indica L) as an Indicators Alternative of Acid-Base

Authors

  • Sri H. V. Pulukadang Universitas Tadulako
  • Magfira Universitas Tadulako

DOI:

https://doi.org/10.22487/j24775185.2022.v11.i3.pp165-175

Keywords:

Local cherry blossoms, extract, alternative acid-base indicator, indicator paper

Abstract

This study aims to utilize extracts of local cherry blossoms or small bungur (Lagerstroemia Indica L) in the manufacture of indicator paper as an alternative acid-base indicator. Local Cherry Blossoms were macerated with methanol for ± 2 hours. Extracts and indicator paper of local cherry blossoms were tested as indicators in an acid-base solution, the buffer was then compared with phenolphthalein and methyl orange indicators for acid-base titration, namely strong acid and strong base, weak acid and strong base and weak base and strong acid. The results obtained in this study are: local cherry blossom extract is brownish yellow, in a strong acid it is pink, in a strong base it is dark green, in a weak acid it is pale pink and in a weak base it is light green. The indicator paper of local cherry blossom extract in strong acid is light pink, a strong base is yellow, a weak acid is pale pink, and a weak base is light green. In the buffer, the indicator paper of local cherry blossom extract has a pH range of 4-5 colors (pink-green), and 7-11 colors (yellow-green), the stability of the indicator paper from filter paper can maintain its color for 25 days. The type of acid-base titration that is suitable for the use of local cherry blossom extract indicators, precisely in the titration of strong acid-strong base and the weak acid-strong base is good to use as a substitute for phenolphthalein indicator, while in weak base-strong acid titration it is better to use as a substitute for methyl orange.

Author Biography

Sri H. V. Pulukadang, Universitas Tadulako

Program Studi Pendidikan Kimia/FKIP

References

Afandy, M. A., Nuryanti, S. & Diah, A. W. M. (2017). Ekstraksi ubi jalar ungu (ipome batatas. l.) menggunakan variasi pelarut serta pemanfaatannya sebagai indkator asam basa. Journal Akademika Kimia, 6(2), 79-85.

Dalimartha, S. (2000). Atlas tumbuhan obat Indonesia jilid II. Jakarta: Trubus Agriwidya.

Day, R. A., & Underwood, A. L. (2002). Analisis kimia kuantitatif edisi keenam. Jakarta: Erlangga.

Ekasari, & Ningsih, P. (2020). Utilization of extract of sabang getih leaves (hemigraphis colorata hall. f) as a acid-base indicator. Jurnal Akademika Kimia, 9(1), 7-15.

Erwin, Nur, M. S., & Panggabean, A. S. (2015). Potensi pemanfaatan ekstrak kubis ungu (brassica oleracea l.) sebagai indikator asam basa alami. Jurnal Kimia Mulawarman, 13(1), 15-18.

Gustriani, N., Novitriani, K., & Mardiana, U. (2016). Penentuan trayek pH ekstrak kubis ungu (brasicca oleracea l) sebagai indikator asam basa dengan variasi konsentrasi pelarut etanol. Jurnal Kesehatan Bakti Tunas Husada, 16(1), 94-100.

Handito, D., Basuki, E., Saloko, S., Dwikasari, L. G., & Triani, E. (2022). Analisis komposisi bunga telang (clitoria ternatea) sebagai antioksidan alami pada produk pangan. Virtual Conference Via Zoom Meeting, Prosiding SAINTEK (pp 64-70). Nusa Tenggara Barat: Universitas Mataram.

Ifadah, R. A., Wiratara, P. R. W., & Afgani, C. A. (2021). Ulasan ilmiah: antosianin dan manfaatnya untuk kesehatan. Jurnal Teknologi Pengolahan Pertanian, 3(2), 11-12.

Indira, C. (2015). Pembuatan indikator asam basa karamunting. Jurnal Kaunia, 11(1), 1-10.

Irwan. (2018). Ektrak daun wungu (Graptophyllum pictum (L) griff) sebagai indicator asam basa. Unpublished Undergraduated’s thesis. Palu: Program Studi Pendidikan Kimia Universitas Tadulako.

Iswandi. (2022). Pengaruh perendaman terhadap kadar kafein pada biji kopi di kota surakarta secara spektofotometri Uv-Vis. PHARMACON, 11(2), 1512-1516.

Kunnaryo, H. J. B., & Wikandari, P. R. (2021). Antosianin dalam produksi fermentasi dan perannya sebagai antioksidan. Journal of Chemistry, 10(1), 24-36.

Priska, M., Peni, N., Carvallo, L., & Ngapa, Y. D. (2018). Review: antosianin dan pemanfaatannya. Cakra Kimia (Indonesian E-Journal of Applied Chemistry), 6(2), 79-97.

Puspitasari, D. J., Sosidi, H., & Parismawiryanti. (2022). Pembuatan kertas Ph dari bahan alam (bunga) sebagai alternatif pengganti indikator sintetis di MGMP kimia kabupaten Donggala. Jurnal Pengabdian Nusantara, 6(3), 611-618.

Putra, R. A. (2021). Ekstraksi antosianin ubi jalar ungu (Ipomea batatas L.) dengan beberapa tingkat konsentrasi etanol. Unpublished master's thesis. Jambi: Universits Jambi.

Putri, N. K. M., Gunawan, I. W. G., & Suarsa, I. W. (2015). Aktivitas antioksidan antosianin dalam ekstrak etanol kulit buah naga super merah (hylocereus costaricensis) dan analisis kadar totalnya. Jurnal Kimia, 9(2), 243-251.

Rahmawati, R., Nuryanti, S., & Ratman, R. (2016). Indikator asam-basa dari bunga dadap merah (erythrina crista-galli l.). Jurnal Akademika Kimia, 5(1), 29-36.

Riswanto, B., & Aminah, S. (2020). Utilization of kalpataru flower extract (hura crepitans linn) as an alternative acid base indicator. Jurnal Akademika Kimia, 9(3), 148-157.

Riyayanti, E. (2021). Penentuan sifat larutan asam, basa, dan garam dengan indikator ekstrak daun tanaman hias. Jurnal Inovasi Riset Akademika, 1(2), 177-183.

Silvia, M., Afgani, C. A., & Setiawati, V. R. (2022). Analisis mutu fisik pada teh herbal rambut jagung (zea mays l.) dengan penambahan serbuk kulit buah naga (hyloceresus polyrhizus) sebagai pewarna alami. Food and Agro-Industry Journal, 3(1), 73-82.

Sukemi, Usman, Putra, B. I., Purwanti, W., Rahmawati, N. N., & Pradani, S. D. A. (2017). Indikator asam basa dari ekstrak etanol pucuk daun pucuk merah (syzygium oleana). Jurnal Kimia dan Pendidikan Kimia, 2(3), 139-144.

Wati, J., & Hasby. (2020). Analisis aktivitas antosianin dari buah senggani (melastoma candidum l.), kulit kopi (coffea arabica l.) dan ubi jalar ungu (ipomea batatas l.) sebagai indikator asam basa. KATALIS Jurnal Penelitian Kimia dan Pendidikan Kimia, 3(2), 1-6.

Yusuf, A. G., Najiyah, N., Mulyono, E. W. S., & Abdilah, F. (2021). Studi literatur potensi ekstrak zat warna alam sebagai indikator asam basa alternatif. Fullerene Journal of Chemistry, 6(2), 124-134.

Downloads

Published

2022-08-30

How to Cite

Pulukadang, S. H. V., & Magfira. (2022). Manufacture Indicator Paper for BSL or Small Bungur Extract (Lagerstroemia Indica L) as an Indicators Alternative of Acid-Base. Jurnal Akademika Kimia, 11(3), 165–175. https://doi.org/10.22487/j24775185.2022.v11.i3.pp165-175

Issue

Section

Articles