Determination of Iron (Fe), Zinc (Zn) Levels and Organoleptic Tests in Coconut Pulp Flour

Authors

  • Muh. F. Khaykal Universitas Tadulako
  • Sri H. V. Pulukadang Universitas Tadulako

DOI:

https://doi.org/10.22487/j24775185.2021.v10.i4.pp269-276

Keywords:

Coconut pulp, flour, atomic absorption spectrophotometry (AAS), iron, zinc, organoleptic test

Abstract

Coconut pulp is a by-product of coconut milk which contains high protein and good nutrition. This study aimed to determine the iron (Fe) and zinc (Zn) levels in coconut pulp flour using atomic absorption spectrophotometry and determine the characteristics of coconut pulp flour using organoleptic tests. The results showed that iron (Fe) level was 44.075 mg/kg and zinc (Zn) was 24.2 mg /kg. The organoleptic characteristics of the pulp were white and brownish for the dry powder, coconut-scented, a powder-shaped texture, and normal taste. The highest percentage level of hedonic scale for each criterion was 64% preferred for color, 52% preferred for aroma, 48% preferred for texture, and 52% preferred for taste. Based on these results, coconut pulp can be an alternative local food to meet iron and zinc needs for humans. The processing of coconut pulp as food can be used as a substitute flour in making bread, cakes, cookies, and other food preparations.

Author Biographies

Muh. F. Khaykal, Universitas Tadulako

Program Studi Pendidikan Kimia/FKIP

Sri H. V. Pulukadang, Universitas Tadulako

Program Studi Pendidikan Kimia/FKIP

References

Alizah, N., Walanda, D. K., & Hamzah, B. (2019). Analisis besi (Fe) dan zink (Zn) dalam buah merah (pandanus conoideus de vriese). Jurnal Akademika Kimia, 8(2), 88–91.

Aminah, S., Tamrin., & Baco, A. R. (2018). Pengaruh subtitusi tepung ampas kelapa dan wortel (daucus carota l) terhadap nilai organoleptik dan nilai gizi cookies. Jurnal Sains dan Teknologi Pangan, 3(5), 1652–1662.

Angelia, I. O. (2016). Analisis kadar lemak pada tepung ampas kelapa. Jurnal Technologi dan Entrepreneur, 4(1), 19–23.

Azis, R., & Akolo, I. R. (2018). Karakteristik tepung ampas kelapa. Journal of Agritech Science, 2(2), 104–116.

Hamzah, H., & Yusuf, N. R. (2019). Analisis kandungan zat besi (Fe) pada daun kelor (moringa oleifera lam.) yang tumbuh dengan ketinggian berbeda di daerah kota Baubau. Indonesian Journal of Chemical Research, 6(2), 88–93.

Hasan, I. (2018). Pengaruh perbandingan tepung ampas kelapa dengan tepung terigu terhadap mutu brownies. Gorontalo Agriculture Technology Journal, 1(1), 59–67.

Herlambang, F. P., Lastriyanto, A., & Ahmad, A. M. (2019). Karakteristik fisik dan uji organoleptik produk bakso tepung singkong sebagai substitusi tepung tapioka. Jurnal Keteknikan Pertanian Tropis dan Biosistem, 7(3), 253–258.

Herni, S., Tamrin, & Asyik, N. (2018). Penilaian organoleptik serta proksimat biskuit tinggi serat berbasis tepung kaopi fermentasi dan ampas kelapa. Journal Sains dan Teknologi Pangan, 3(3), 1379–1392.

Kurniawati, S., & Sugiarso, D. (2016). Perbandingan kadar Fe(II) dalam tablet penambah darah secara spektrofotometri Uv-vis yang dipreparasi menggunakan metode destruksi basah dan destruksi kering. Jurnal Sains dan Seni ITS, 5(1), C-1-C-5.

Lestari, T., Wahyuni, S. T., Mintarti, S. U., & Churiyah, M. (2019). Economic empowerment of poor communities through diversification products of virgin coconut oil waste in Trenggalek district. International Journal of Scientific Research, 8(11), 19–22.

Mulyaningsih, T. R. (2013). Kandungan unsur Fe dan Zn dalam bahan pangan produk pertanian, peternakan dan perikanan dengan metode k0-AANI. Jurnal Sains dan Teknologi Nuklir Indonesia, 10(2), 71–80.

Mulyati, A. H., Widyiastuti, D., & Muslimin, I. (2019). Characteristics of durian seed brownies which enriched with coconut flour. Journal of Science Innovare, 2(1), 6–9.

Ouma, O. G., Bonface, M. J., Baya, M. J., Omukhango, A. C., Kamau, G. G., Mae, H. M., & Mwagandi, C. L. (2019). Growth performance, metabolic efficiency and nutrient utilization of BALB/C mice fed with diet made from leftovers from cocos nucifera pulp. American Journal of BioScience, 7(1), 1–6.

Putri, M. F. (2014). Kandungan gizi dan sifat fisik tepung ampas kelapa sebagai bahan pangan sumber serat. TEKNOGUBA: Jurnal Teknologi Busana dan Boga, 1(1), 32–43.

Putri, R. H., Chandradewi, A., Sofiyatin, R., & Darawati, M. (2018). Sifat organoleptik dan kandungan zat gizi biskuit berbasis bahan pangan lokal. Jurnal Kesehatan Prima, 12(1), 30–40.

Rahmawati, A., Spartono., & Cahyono, E. (2015). Kandungan kimia dan potensi beberapa jenis tepung ubi jalar pada pembuatan roti. Indonesian Journal of Chemical Science, 4(1), 6–10.

Riskiyah, R. (2017). Peranan zinc pada penanganan kasus penyakit diare yang dialami bayi maupun balita. Journal of Islamic Medicine, 1(1), 22-29.

Saepulah, A., Julita, U., Yusuf, T., & Cahyanto, T. (2017). Inovasi produk olahan pangan melalui pemanfaatan limbah organik ampas kelapa untuk meningkatkan ekonomi masyarakat kabupaten Bandung Jawa Barat. Jurnal Kajian Islam, Sains Dan Teknologi, 10(2), 91–106.

Handayani, N. A., Santosa, H.,Purbasari, A., Kusumayanti, H., & Ariyanti, D. (2016). Fortifikasi seng (Zn) pada beras analog berbahan dasar tepung dan pati ubi ungu. Reaktor, 16(4), 183–188.

Silvia, D., & Widodo, S. (2018). Mutu tepung ampas kelapa berdasarkan waktu pengolahan. Prosiding Seminar Nasional Sinergitas Multidisiplin Ilmu Pengetahuan dan Teknologi Vol 1 (pp. 317–321). Makasar: Universitas Negeri Makasar.

Victor, E. E., & Elijah, A. I. (2016). Optimization of coconut (Cocos nucifera) milk extraction using response surface methodology. International Journal of Nutrition and Food Sciences, 5(6), 384–494.

Widiastuti, D., Mulyati, A. H., & Septiani, M. (2015). Karakteristik tepung limbah ampas kelapa pasar tradisoonal dan industri virgin coconut oil (VCO). Ekologia: Jurnal Ilmiah Ilmu Dasar dan Lingkungan Hidup, 15(1), 29–34.

Downloads

Published

2021-11-30

How to Cite

Khaykal, M. F., & Pulukadang, S. H. V. (2021). Determination of Iron (Fe), Zinc (Zn) Levels and Organoleptic Tests in Coconut Pulp Flour. Jurnal Akademika Kimia, 10(4), 269–276. https://doi.org/10.22487/j24775185.2021.v10.i4.pp269-276

Issue

Section

Articles