Analysis of Flavonoid Levels in Avocado Skin (Parsea americana Mill.) Circulating in the Palu Inpres Market

Authors

  • Aprilianti Pauner Universitas Tadulako
  • Baharuddin Hamzah

DOI:

https://doi.org/10.22487/me.v18i1.1406

Keywords:

Avocado Skin, Flavonoid, UV-Vis Spectrophotometry

Abstract

Avocado (Parsea americana Mill) is a fruit that can grow in tropical and subtropical areas. Avocado (Parsea americana Mill) has a delicious taste so it is favored by many Indonesian people. This study aims to determine the levels of flavonoids in the skin of long green avocados, round green avocados and round red avocados. Avocado peel powder is extracted by maceration. The solvent used is ethanol solvent. The standard solution used was quercetin standard solution with various concentrations of 5%, 20%, 40%, 60%, 80% and 100%. Determination of total flavonoid levels using UV-Vis spectrophotometry with a wavelength of 431 nm. The results showed that the levels of flavonoids in the long green avocado skin were 1614,286 mg/100g, round green avocado 1340,476 mg/100g and round red avocado 1385,714 mg/100g.

References

D.G. Katja., E. Suryanto & F. Wehantouw. (2009). Potensi Daun Alpukat (Parsea americana Mill.) sebagai Sumber

BPS.(2020). Sulawesi tengah dalam angka 2020. Sulawesi Tengah: BPS Provonsi Sulawesi Tengah.

Wijayanti., Yuliana & R. Ellia. (2014). Pengaruh Pemberian Jus Alpukat (Parsea americana Mill.) terhadap Penurunan Kolestrol Tikus Putih Jantan (Rattus novergicus) Galur Wistar Kota Bandar Lampung Tahun 2014. Jurnal Kesehatan Holistik.8(3): 147-152.

M. Marlinda., M.S. Sangi., & A.D. Wuntu. (2012). Analisis Senyawa Metabolit Sekunder dan Uji Toksisitas Ekstrak Etanol Biji Buah Alpukat (Parsea americana Mill.) Jurnal MIPA UNSRAT Online.1(1): 24-28.

A.N. Modokompit., H.J.Edy & W. Wiyono. (2013). Penentuan Nilai Sun Protective Factor (SPF) Secara In Vitro Tabir Surya Ekstrak Etanol Kulit Alpukat. Jurnal Ilmiah Farmasi. 2(3): 83-85.

M. Jayustin & A.P. Fratama. (2019). Uji Efektivitas Antibakteri dengan kulit Buah Alpukat (Parsea americana Mill.) Sebagai Objek untuk Diambil Ekstraknya dengan Bioindikator Bakteri Staphyloccocus aureus. Jurnal Biosains. 5(2): 71-75.

A. Redha. (2010). Flavonoid: Struktur, Sifat Antioksidan dan Perannya Dalam Sistim Biologis. Jurnal Belian. 9(2): 196-202.

S.Aisyah. (2020). Analisis Kadar Flavonoid pada Ekstrak Daun Keji Beling (Strobolanthes crispus L.) Skripsi Universitas Tadulako: Palu.

Aminah., N. Tomahayu., & Z. Abidin. (2017). Penetapan Kadar Flavonoid Total Alpukat (Parsea amercana Mill.) dengan Metode Spektrofotometri UV-Vis. Jurnal fitofarmaka indonesia. 4(2): 226-230.

E.B. Minarno. (2015). Skrining Fitokimia dan Kandungan Total Flavonoid pada Buah Carica Pubescens Lenne & K. Koch Di Kawasan Bromo, Cangar, dan Daratan Tinggi Dieng. El-hayah. 5(2): 73-82.

A.R. Ahmad., Juwita., S. A. D. Ratulangi & A. Malik. (2015). Penetapan Kadar Fenolik dan Flavonoid Total Ekstrak metanol Buah dan Daun Patikala (Etlingara elatior (Jack) R.M.SM). Pharm Sci Res. 2(1): 1-10

B. Arifin., dan S. Ibrahim. (2018). Struktur, Bioaktivitas dan Antioksidan Flavonoid. Jurnal Zarah. 6(1): 21-29.

Diantik. (2015). Penentuan Kadar Flavonoid Total Ekstrak Etanolik Ddaun Kapel (Stelechocarpus) burahol (bl.) hook f. & th.). dengan Metode Spektrofotometri. Jurnal Kartika-Jurnal Ilmiah Farmasi. 3(1): 1-12.

S. Rahayu., N. Kurniasih & V. Amalia. (2015). Ekstraksi dan Identifikasi Senyawa Flavonoid dari Limbah Kulit Bawang Merah sebagai Antioksidan Alami. Al Kimiya. 2(1).

Kemit N., Widarta I.W.R., Nocianitri K.A. (2017). Pengaruh Jenis Pelarut dan Waktu Maserasi terhadap Kandungan Senyawa Flavonoid dan Aktivitas Antioksidan Ekstrak Daun Alpukat (Parsea americana Mill.). Jurnal Ilmu dan teknologi Pangan. 130-141.

D. K. Sari dan S. Hastuti (2020). Analisis Flavonoid Total Ekstrak Daun Seligi (Phyllanthus Buxifolius Muell.Arg) dengan Metode Spektrofotometri UV-Vis. Indonesian Journal On Medical Science. 7(1)

Firlia. (2020). Penentuan Kadar Flavonoid Total pada Kulit Buah Alpukat (Parsea amercana Mill.). Skripsi Universitas Tadulako: Palu.

Downloads

Published

2022-05-31

How to Cite

[1]
A. Pauner and B. Hamzah, “Analysis of Flavonoid Levels in Avocado Skin (Parsea americana Mill.) Circulating in the Palu Inpres Market ”, ME, vol. 18, no. 1, pp. 69–73, May 2022.

Issue

Section

Articles

Categories