Preliminary Study of Chemistry Knowledge Through Ethnochemistry Approaches to Communities

Authors

  • Ade P. Maedja Universitas Tadulako
  • Purnama Ningsih Universitas Tadulako

DOI:

https://doi.org/10.22487/j24775185.2021.v10.i3.pp188-194

Keywords:

Inventory, ethnochemistry, Wiapore society, chemistry knowledge

Abstract

This research was a descriptive qualitative study using ethnographic methods. It aimed to determine the understanding and application of chemistry knowledge in the daily lives of Wiapore society, Marawola Barat district, through an ethnochemistry approach. Data obtained was in the form of an initial data inventory. These inventory data were then grouped into several data categories, namely categories related to food, beverage, and agriculture categories. The percentage value of each data was as follows, related to food 55.55%, related to drinks were 22.22%, and connected to agriculture were 22.22%. The results of this study are significant for local governments in taking policies relating to education for children and the Wiapore community

Author Biographies

Ade P. Maedja, Universitas Tadulako

Program Studi Pendidikan Kimia/FKIP

Purnama Ningsih, Universitas Tadulako

Program Studi Pendidikan Kimia/FKIP

References

Ariyanti, M. (2017). Karakteristik mutu biji kakao (Theobroma Cacao L.) dengan perlakuan waktu fermentasi berdasarkan SNI 2323-2008. Jurnal Industri Hasil Perkebunan, 12(1), 34-42.

Darmadi, I, W. (2017). Pembelajaran berbasis etnosains. Palu: UNTAD Press.

Deddy, M. (2017). Ilmiah populer: Pangan, gizi, dan kesehatan. Bandung: Alfabeta.

Irzam, F. N., & Harijono. (2014). Pengaruh penggantian air dan penggunaan NaHCO3, dalam perendaman ubi kayu iris (Manihot Esculenta Crantz) terhadap kadar sianida pada pengolahan tepung ubi kayu. Jurnal Pangan dan Agroindustri, 2(4),188-199.

Feliana, F., Laenggeng, A. H., & Dhafir, F. (2014). Kandungan gizi dua jenis varietas singkong (Manihot Esculenta) berdasarkan umur panen di desa Siney Kecamatan Tinombo Selatan Kabupaten Parigi Moutong. Jurnal Ilmiah Pendidikan Biologi, 2(3),1-14.

Hardjowigeno, S. (2015). Ilmu tanah. Jakarta: CV Akademika Ika Pressindo.

Hayati, E., Mahmud , T., & Fazil, T. (2012). Pengaruh jenis pupuk organik dan varietas terhadap pertumbuhan dan hasil tanaman cabai (Capsicum Annum L.). Jurnal Floratek, 7(2), 173-181.

Istijabatun, S. (2008). Pengaruh pengetahuan alam terhadap pemahaman mata pelajaran kimia. Jurnal Inovasi Pembelajaran Kimia, 2(2),323-329.

Lusiani, N., Sugiyanta, I. G., & Suwarni, N. (2015). Pudarnya pernikahan ngerorod pada masyarakat Bali Desa Tri Mulyo Kabupaten Lampung Tengah. Jurnal Penelitian Geografi, 3(4), 1-8.

Mahmud, Z., & Ferry, Y. (2005). Prospek pengolahan hasil samping kelapa. Perspektif Review Penelitian Tanaman Industri, 4(2), 55-63.

Mullaicharam, A., & Maheswaran, A. (2012). Phamracological effects of curcumin. International Journal of Nutrition, Pharmacology, Neurological Deseases, 2(2),92-99.

Muntoha., Jamroni., & Ummayah, R. U. (2015). Pelatihan pemanfaatan dan pengolahan singkong menjadi makanan ringan tela rasa. Jurnal Inovasi dan Kewirausahaan, 4(3),188-193.

Nugroho, S. A., Purnamawati, H., & Wahyu, Y. (2016). Penetapan umur panen kacang tanah (Arachis Hypogaea L.) berdasarkan metode akumulasi satuan panas dan kematangan polong. Buletin Agrohoti, 4(1), 20-28.

Nurkholis. (2013). Pendidikan dalam upaya memajukan teknologi. Jurnal Kependidikan, 1(1),24-44.

Nursaadah, E., Wijayanti, I., E., Zidny, R., Solfarina., & Aisyah, R. A. (2017). Inventarisasi pengetahuan etnokimia masyarakat Baduy untuk pembelajaran kimia. Prosiding Seminar Nasional Pendidikan FKIP UNTIRTA (pp 25-32). Serang: UNTIRTA.

Parmin. (2017). Ethnosains. Semarang: Swadaya Manunggal.

Permana., & Sidik. (2016). Antropologi pedesaan dan pembangunan berkelanjutan. Yogyakarta: Deep Publisher.

Putri, S. W. A., & Hersoelistyorini, W. (2012). Kajian kadar protein serat, HCN, dan sifat organoleptik prol tape singkong dengan subtitusi tape kulit singkong. Jurnal Pangan dan Gizi, 3(6),17-28.

Raharjo, S., Su’i, M., & Suprihana. (2017). Pengaruh penambahan pewarna ekstrak kunyit dan ekstrak wortel terhadap margarin berbahan minyak kelapa dan lemak coklat. Agrika: Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 11(2),135-145.

Samsudin, D., & Hardini, T. I. (2019). The influence of learning styles and metacognitive skills on students’ critical thinking in the context of student creativity program. International Jurnal of Education, 11(2),117-124.

Sarihusada. (2015). Nutrisi untuk bangsa. Retrieved January 27, 2019, from http://www.sarihusada.co.id/Nutrisi -Untuk-Bangsa/Kesehatan/Umum/Kandungan-Nutrisi-Santan-Kelapa.

Sihombing, P., A. (2007). Aplikasi ekstrak kunyit (Curcuma Domestica) sebagai bahan pengawet mie basah. Unpublished undergraduate’s thesis. Bogor: Institut Pertanian Bogor.

Sitanto, T. (2013). Keajaiban terapi air putih. Yogyakarta: Buku Pintar.

Suhartono., & Budiastra, AA., K., & Marsinah, N. (2011). Studi etnosains: Pengaruh budaya lokal terhadap model pengelolaan program pengembangan buta aksara (pba) berbasis jenis pekerjaan (kemitraan program PBA mahasiswa PGSD di UPBJJ-Serang. Retrieved May 18, 2020, from Universitas Terbuka, Web site: http://repository.ut.ac.id/6064/.

Sugiyono. (2012). Metode penelitian pendidikan. Bandung: Alfabeta.

Tadele, D., & Lelisa, A. (2019). Assessment of water resources management and past works on water points development in Borana Rangelands, Southern Oromia, Ethiopia. International Journal of Water Resources and Environmental Engineering, 11(2), 39-44.

Widarto, L. (2012). Teknologi tepat guna membuat alat penjernih air. Yogyakarta: Kanisius.

Yuliana, I. (2017). Pembelajaran berbasis etnosains dalam mewujudkan pendidikan karakter siswa sekolah dasar. ELSE (Elementary School Education Journal): Jurnal Pendidikan dan Pembelajaran Sekolah Dasar, 1(2a),98-106.

Zamharir., Sukmawaty., & Priyati, A. (2016). Analisis pemanfaatan energi panas pada pengeringan bawang merah (Allium Ascalonicum L.) dengan menggunakan alat pengering efek rumah kaca (erk). Jurnal Ilmiah Rekayasa Pertanian dan Biosistem, 4(2),264-274.

Downloads

Published

2021-08-30

How to Cite

Maedja, A. P. ., & Ningsih, P. . (2021). Preliminary Study of Chemistry Knowledge Through Ethnochemistry Approaches to Communities . Jurnal Akademika Kimia, 10(3), 188–194. https://doi.org/10.22487/j24775185.2021.v10.i3.pp188-194

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)