Antioxidant Activity Test of Red Spinach’s Extract (Blitum rubrum) in Ethanol Solvent and Water Solvent with DPPH

Authors

  • Nur A. O. Buhang Universitas Tadulako, Palu – Indonesia 94118
  • Siti Nuryanti Universitas Tadulako, Palu – Indonesia 94118
  • Daud K. Walanda Universitas Tadulako, Palu – Indonesia 94118

DOI:

https://doi.org/10.22487/j24775185.2019.v8.i3.pp153-159

Keywords:

Red spinach, antioxidant, ethanol, water, DPPH, vitamin C, UV-Vis spectrophotometer

Abstract

The study of red spinach antioxidants (Blitum rubrum) in two types of solvents i.e ethanol and water has been performed. The purpose of this study was to determine the antioxidant activity of red spinach extract from Tinombo Selatan district, Central Sulawesi. Red spinach was macerated in ethanol and water to obtain variations of extract concentrations of 20, 40, 60, and 80 mg/L. Free radicals used were DPPH reagents while vitamin C was used as a positive control. The measurement of absorbance of red spinach’s extract was conducted by spectrophotometric. The results showed that IC50 extract of red spinach in ethanol and water were 51.404 mg/L and 52.227 mg/L, while the value of IC50 vitamin C in ethanol and water solvent was 43.241 mg/L and 140.507 mg/L. Based on the IC50 red spinach’s extract in ethanol and water have strong antioxidant activity.

Author Biographies

Nur A. O. Buhang, Universitas Tadulako, Palu – Indonesia 94118

Pendidikan Kimia-FKIP

Siti Nuryanti, Universitas Tadulako, Palu – Indonesia 94118

Pendidikan Kimia-FKIP

Daud K. Walanda, Universitas Tadulako, Palu – Indonesia 94118

Pendidikan Kimia-FKIP

References

Andareto, O. (2015). Apotik herbal disekitar anda. Jakarta: Pustaka Ilmu Semesta.

Astawan, M. & Kasih, A.L. (2008). Khasiat warna-warni makanan. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.

Aryani, R. P., & Widianingrum, T. (2013). Pengaruh dosis ekstrak air daun bayam merah (Amaranthus tricolor L.) terhadap jumlah eritrosit dan kadar hemoglobin pada tikus putih (Rattus norvegicus) sebagai sumber belajar biologi siswa Kelas XI pada materi pembelajaran sistem sirkulasi pada manusia. Jurnal Bioedukatika, 1(1), 72-84.

Bahriul, P. (2014). Uji aktivitas ekstrak daun salam (Syzygium polyanthum) dengan menggunakan 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil. Skripsi. Palu: Universitas Tadulako.

Budaraga, I. K., Arnim., Marlinda, Y., & Bulanin, U. (2016). Antioxidant properties of liquid smoke cinnamon production of variation of purification and different concentration. International Journal of Scientific and Technology Research, 5(6), 266-273.

Dalimartha, S. (2000). Atlas tumbuhan obat indonesia jilid 1. Jakarta: PT. Pustaka Pembangunan Swadaya Nusantara.

Firdiyani, F., Agustini, T. W., & Ma’ruf, W. F. (2015). Ekstraksi senyawa bioaktif sebagai antioksidan alami Spirulina Platensis segar dengan pelarut yang berbeda. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 18(1), 28-37.

Guntarti, A. & Warsi. (2013). Aktivitas antioksidan ekstrak metanol buah paprika hijau (Capsicum annum L). Jurnal Ilmiah Kefarmasian, 3(1), 9-19.

Lumempouw, L., Suryanto, E., & Paendong, J. J. E. (2012). Aktivitas anti UV-B ekstrak fenolik dari tongkol jagung (Zea mays L.). Jurnal MIPA Unsrat Online, 1(1), 1-4.

Mega, I. M. & Swastini, D. A. (2010). Screening fitokimia dan aktivitas antiradikal bebas ekstrak metanol daun gaharu (Gyrinops versteegii). Jurusan Farmasi FMIPA Universitas Udayana, 4(2), 187-192.

Nasution, R.E. (1992). Prosiding seminar dan loka karya nasional emobotani. Departemen Pendidikan dan Kebudayaan RI-Lipi. Indonesia: Perpustakaan Nasional RI.

Nur, A. M. (2011). Kapasitas antioksidan bawang dayak (Eleutherine palmifolia) dalam bentuk segar, simplisia dan keripik, pada pelarut nonpolar, semipolar, dan polar. Skripsi. Bogor: Institut Pertanian Bogor.

Pratama, M., Baits, M., & Yaqin, R.N. (2011). Uji aktivitas antioksidan ekstrak daun tomat buah (Lycopersicon esculentum Mill, var. pyriforme Alef) dan daun tomat sayur (Lycopersicon esculentumMill, var. commune Bailey) dengan metode DPPH (1,1-Difenil-2-Pikrilhidrazil). Jurnal Fitofarmaka Indonesia, 2(1), 76-82.

Rahayu, S. T., Asgar, A,. Hidayat, I. M., Kusmana,. & Djuariah, D. (2013). Evaluasi kualitas beberapa genotipe bayam (Amaranthus sp) pada penanaman di jawa barat, Jurnal Ilmu-Ilmu Hayati, 12(2), 153-160.

Rohman, A. & Riyanto, S. (2005). Daya antioksidan ekstrak etanol daun kemuning (Murraya paniculata (L) Jack) secara in vitro. Majalah Farmasi Indonesia, 16(3),136-140.

Sastrawan, I. N., Sangi, M., & Kamu, V. (2013). Skrining fitokimia dan uji aktivitas antioksidan ekstrak biji adas (Foeniculum vulgare) dengan metode DPPH. Jurnal Ilmiah Sains, 13(2), 110-115.

Setha, B., Gaspersz, F. F., Idris, A. P. S., Rahman, S., & Mailoa, M. N. (2013). Potential of seaweed padina Sp. As A source of antioxidant. International Journal of Scientific and Technology Research, 2(6), 221-224.

Suryani, N. C., Permana, D. G. M., & Jambe, A. A. G. N. A. (2016). Pengaruh jenis pelarut terhadap kandungan total flavonoid dan aktivitas antioksidan ekstrak daun matoa (Pometia pinnata). Jurnal Ilmu dan Teknologi Pangan, 5(1), 1-10.

Syaifuddin. (2015). Uji aktivitas antioksidan ekstrak daun bayam merah (Alternanthera amoena Voss) varietas mira segar dan rebus dengan metode DPPH. Skripsi: Semarang. UIN Walisongo.

Urjintseren, P., Enkhtur, M., Demberel, B., & Oidov, O. T. (2016). Study on DPPH free radical - scavenging activity of antioxidant compounds in plants Composing BIN-5 biological active preparation. International Journal of Scientific and Technology Research, 5(10), 125-128.

Zuhra, C.F., Tarigan, J.B., & Sihotang, H. (2008). Aktivitas antioksidan senyawa flavonoid dari daun katuk (Sauropus androgunus L) Merr.). Jurnal Biologi Sumatera, 3(1), 7-10.

Downloads

Published

2019-08-30

How to Cite

Buhang, N. A. O., Nuryanti, S., & Walanda, D. K. (2019). Antioxidant Activity Test of Red Spinach’s Extract (Blitum rubrum) in Ethanol Solvent and Water Solvent with DPPH. Jurnal Akademika Kimia, 8(3), 153–159. https://doi.org/10.22487/j24775185.2019.v8.i3.pp153-159

Issue

Section

Articles

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>